Притчи от еврейски мъдреци

От векове ние си задаваме въпроса кои сме ние? Какво правим тук? Кой ни е създал? Каква е целта на нашето съществуваме? Какво ще стане с нас след физическата ни смърт?...

Re: Притчи от еврейски мъдреци

Мнениеот magen_david на Пет Юли 10, 2009 8:00 pm

"Глупакът говори всичко, което знае, мъдрецът - знае всичко, което говори :!: "
раби Симха Буним от Пшисх
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Местоположение: пловдив 0878737260 skype: venco_baev e-mail: vencislav@kabbalah.bg

Мнениеот magen_david на Пет Юли 10, 2009 8:02 pm

"Човек се познава по три неща: в опиянение, по отношението към парите и в момент на гняв!"
Вавилонски Талмуд, Ерувин - 65б
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Местоположение: пловдив 0878737260 skype: venco_baev e-mail: vencislav@kabbalah.bg

Мнениеот magen_david на Нед Юли 12, 2009 9:07 am

Веднъж луд се качил на Маслинената гора в Йерусалим и почнал да тръби с огромен шофар.
Хората помислили, че се сбъдва пророчеството и ще се появи Машиах и панически се втурнали по улиците на града. Раби Менахем Мендел от Витебск казал:
- Евреи, спрете се, още не е дошъл Машиах: ако идваше, нямаше сегашния свят да изглежда както днес, както вчера или както сто години назад!
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Мнениеот magen_david на Пон Юли 13, 2009 1:04 pm

"За да приемаш с радост и охота уроците на учителя, ученикът трябва да знае за две негови качества. Учителят е по-мъдър от него и най-добре знае от какво има нужда и с всички сили се стреми за негово благо и освен благото на ученика нищо друго не му е нужно".
рав Симха Зисл Зеев Алтер от Келма "Хохма уМусар маамар" 225.
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Мнениеот magen_david на Пон Юли 13, 2009 3:11 pm

"По три признака ще познаеш глупака: той бързо отговаря на въпрос, безпардонно разглежда събеседника и вярва във всичко, което му казват!"
раби Йосеф Збара
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Мнениеот magen_david на Сря Юли 15, 2009 10:09 am

за Сократ, Талмуда и двамата в комина...

В средата на 20-те години един млад евреин дошъл при прочут равин от Ню Йорк и казал, че иска да учи Талмуд.
— Знаеш ли Арамейски? — попитал равина.
— Не
— А иврит?
— Не
— А Тора учил ли си като дете?
— Не. Но ти не се притеснявай.Аз съм завършил Факултета по философия Бъркли и току-що съм защитил дисертация върху логиката във философията на Сократ. И сега, за да се запълнят пропуските в знанията ми, искам да поуча малко Талмуд.
— Вие не сте готов да учите Талмуд – казал равина. — Това е най-дълбоката книга някога писани от хора. Но щом настоявате, ще ви направя тест по логика: ако се справиш ще се занимавам с теб.
Младият мъж се съгласил и равинът продължил.
Двама души се спускат надолу през комина. Единият излиза с чисто лице, а другият - с мръсно. Кой от тях ще се измие?
Очите на младия философ се смрачили.
— Това ли е теста за логика?
Равинът кимнал.
— Е, разбира се, този, който има мръсно лице!
— Грешиш. Помислете логично: този, който има мръсно лицето и погледне този с чистото лице, ще реши, че лицето му, също е чисто. А този, който има чисто лице, и погледне на този с мърсното лице, ще реши, че самият е мръсен и ще отиде да се мие.
— Хитро измислено! - Възхитил се гостът.
— Добре ребе, дай ми още един тест!
— Двама души се спускат надолу през комина. Единият излиза с чисто лице, а другият - с мръсно. Кой от тях ще се измие?
— Но ние вече го изяснихме - този, който е с чистото лице!
— Грешиш. И двамата ще се измият. Помислете логично: този, който има чисто лице, и погледне на този с мръсното лице, ще реши, че самият е мръсен и ще отиде да се мие. А този, който има мръсно лице, като види, че вторият отива да се мие, ще разбере, че лицето му е мръсно и също ще отиде да се мие.
— Не съм се замислил за това! Това е невероятно - аз допуснах логическа грешка!
Ребе, дай още един тест!
— Двама души се спускат надолу през комина. Единият излеза с чисто лице, а другият - с мръсно. Кой от тях ще се измие?
— И двамата ще се измият.
— Грешиш. Никой няма да се измие. Помислете логично: този, който има мръсно лице, ще погледне човека с чистото лице, и няма да се измие. А този, който има чисто лице, ще види, че този, който има мръсно лице, не отива да се измие и ще разбере, че собственото му лице е чисто и няма да отиде да се мие.
Младият човек, стигнал до отчаяние.
— Е, вярвайте ми, ще могат да уча Талмуда! Питайте за нещо друго!
— Добре. Двама души се спускат надолу по комина...
— О Б-же! Нито един от тях няма да се мие!
— Грешиш. Сега убеди ли се, че познаването на логиката на Сократ не е достатъчна, за да учиш Талмуда? Кажете ми, как може, двамата мъже да слязат по една и съща тръба и единие да е с мръсно лице и на другия - не? Не разбираш ли? Целият проблем е безмислица, и ако прекарате живота си, в отговор на безсмислени въпроси, всичките ви отговори, също ще бъдат лишени от смисъл!

неизвестен автор
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Мнениеот magen_david на Сря Юли 15, 2009 5:55 pm

"Унилото настроение не е грях, но никой грях не може да навреди така, както унинието."
Хасидска пословица
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Мнениеот magen_david на Пон Юли 20, 2009 6:14 am

"Нашите мъдреци са казали, че всеки, който се гневи е подобен на идолопоклоника. Причината затова е че, в момента на гнева си, той губи вярата си в Б-г. Та нали ако той вярваше, че дадената неприятност е от Всевишния, той въобще не би се гневил."
Алтер Ребе, "Тания"
червейче по Баал Сулам
Аватар
magen_david

Мнениеот admin на Вто Юли 21, 2009 6:14 pm

Раби Меир от Премишлян казвал:
- Когато бях млад, не исках да съм старец раздаващ милостиня, но веднъж видях следния сън: опашка в рая.
Първи към вратите подхожда познавач на Тора. Стражите го избутват настрани: - Не бързай, трябва да проверим, не са ли били заниманията ти с Тора фалшиви.
Подхожда цадик (праведник) и на него му казват:
- Изчакай, трябва да проверим, не са ли били молитвите ти фалшиви.
Подходил търговец, раздавал много милостиня и стражите му казали:
- Влизай, не е важно какво е имало в сърцето ти - твоите монети не бяха фалшиви и спасиха от глад много хора.
Обичай ближния си, както обичаш себе си...
admin
Site Admin

Мнениеот admin на Чет Юли 23, 2009 12:57 pm

Раби Ицхак от Ворки казвал:
- Казано е: Няма да умра - ще живея! Първо човек е длъжен да победи смъртта, а чак тогава може да живее. :idea:
Обичай ближния си, както обичаш себе си...
admin
Site Admin

ПредишнаСледваща

Назад към НИЕ И НАШИЯ СВЯТ